Aktuelnosti

sindikati

Dana 18.11.2019. godine u amfiteatru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je održana tribina "Sindikalni skup 5 do 12" koju su u zajedničkoj suradnji organizirali Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Poziv za tribinu je upućen svim zaposlenim u institucijama bez obzira na članstvo u Sindikatu te su sindikati na taj način pokazali otvorenost za suradnju i opredjeljenost na borbu za bolji status svih kategorija zaposlenih u institucijama BiH. Tribina je održana pred oko 300 učesnika te su usuglašeni zaključci sa zahtjevima Vijeću ministara BiH i nadležnim institucijama.

Zahtjeve možete preuzeti na LINKU.

Sindikati izražavaju nastavak spremnosti na konstruktivni ekonomsko socijalni dijalog koji će vratiti ugled te zaštiti prava uposlenih u institucijama BiH.

Sindikali-bunt-29112019

Predstavnici Sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Saveza sindikata policijskih organa u BiH su dana 29.11.2019. godine gostovali u tematskoj emisiji Izazov na BN Televiziji.

Teme emisije su bile: Kakav je status državnih službenika? Zašto 60 % zaposlenih u institucijama BiH prima platu manju od državnog prosjeka? Zbog čega Vijeće ministara godinama ignorira zahtjeve sindikata institucija BiH? Da li državne institucije ostaju bez stručnog kadra?

U nastavku pogledajte kompletnu emisiju IZAZOV:SINDIKALNI BUNT U INSTITUCIJAMA BIH

IMG-7860235573e8e12fba429c71f16e409e-V

Danas je amfiteatru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana tribina "Sindikalni skup 5 do 12" koju su u zajedničkoj suradnji organizirali Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH organiziraju.

Sastanak-vstv-06112019

Dana 06.11.2019.godine, u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća održan je konsultativni sastanak predsjednice SDSZ-a i Upravnog odbora SO VSTV-a. Teme sastanka su bile:

Pravilna-raspodjela-prihoda

Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Saveza sindikata policijskih organa BiH i Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje su sačinili analizu potrebe pravilne raspodjele prihoda i povečanja plata zaposlenicima u institucijama BiH, te je uputili Vijeću ministara BiH.

ANALIZOM je ilustrativno prikazan rast plata i naknada na plate na svim drugim nivoima u BiH u odnosu na državne institucije, te drugi makroekonomski pokazatelji koji ukazuju na očigledno zanemarivanje kategorije zaposlenih u institucijama BiH.

Danas je u Zgradi institucija BiH odrzan zajednicki radni sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata po pitanju izrade Kolektivnog ugovora.

Sindikati su u proteklom periodu radili na izradi Nacrta kolektivnog ugovora koji ce biti predmet pregovora sa Vijećem ministara BiH. Usaglašeni su dostavljeni komentari Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Saveza sindikata policijskih organa BH i Sindikata Uprave za indirektno podrezivanje, te će biti sačinjen integralni Nacrt kolektivnog ugovora i dostavljen Ministarstvu pravde BiH radi pokretanja dalje procedure kolektivnog pregovaranja sa poslodavcem.

U ime članstva sindikata i u svoje lično ime upućujem zahvalnost svim kolegama koji su uzeli učešće u ovom procesu. Idemo dalje do konačnog cilja.

Lejla Čopelj, predsjednica SDSZ

Zajednicki-sastanak-sindikata-11092019

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH organiziraju tribinu "Sindikalni skup 5 do 12", koja će se dana 18.11. 2019. godine (ponedjeljak) održati u amfiteatru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sa početkom u 11.55 sati.

Svrha i cilj organizacije navedene Tribine je osvrt na trenutni status i položaj svih kategorija zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Tribina se organizira i na tragu potpisanog Sporazuma o suradnji sindikata u institucijama Bosne i hercegovine (Zajednički sastanak sindikata), te će se prisutnima obratiti predstavnici sva tri reprezentativna sindikata na nivou institucija Bosne i Hercegovine, kao i gosti predstavnici međunarodnih organizacija.

Prisustvo Tribini nije uvjetovano članstvom u Sindikatu, te su dobrodošli svi zaposleni.

Kompletan poziv za tribinu "Sindikalni skup 5 do 12" možete preuzeti na sljedećem LINKU.

Sindikat Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje, Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini i Samostalni sindikat državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH izražavaju razočarenje zbog kontinuiranog privremenog finansiranja institucija BiH, koje se ne ogleda samo u privremenom finansiranju u tekućoj 2019. godini, već se prema uposlenima na nivou institucija BiH postupa na identičan način još od 2013. godine (iako su pojedini budžeti usvajani blagovremeno, pri čemu su zamrznute plaće i naknade za oko 20.000 uposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Zajednicki-sastanak-sindikata-11092019-2

Temeljem potpisanog Sporazuma o saradnji reprezentativnih sindikata na nivou institucija Bosne i Hercegovine, 11.09.2019.godine u prostorijama Parlamentarne skupštine, održan je sastanak predsjednika i članova upravnih odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikata uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH. Glavna tema sjednice je bila „Kolektivni ugovor“, odnosno nepostojanje Kolektivnog ugovora za uposlenike državnih institucija, a raspravljalo se i o drugim bitnim pitanjima i problemima uposlenih u institucijama BiH.

Poziv-za-sposrtke-susrete-Kladovo

Poziv za Sportske susrete Jugoistočne Evrope možete pruzeti na sljedećem LINKU.

Prenosimo iz medija nove reakcije Sindikata povodom nedonošenja Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, te neomogućavanja privremenog financiranja institucija BiH putem donošenja nove Odluke o privremenom financiranju za period juli-septembar 2019. godine.

IMG-20190722-223348